Huippuvuoret 2013

Retkikunta Longyearbyen – Perriertoppen – Newtontoppen – Longyearbyen

Reittisuunnitelma

Retkikunnan etenemisestä:

Retkikunnan etenemistä voi seurata tämän linkin kautta. Huomiona todettakoon, että koska ollaan SPOT -järjestelmän toimintarajalla, niin ihan heti ei kannata huolestua, jos signaali häviää. Meillä on kyllä PLB mukana hätätapauksia varten.

 

Reittisuunnitelmasta:

Retkikuntamme jäsenet on jaettu erilaisiin työryhmiin, jotka paneutuvat tiettyyn retken osa-alueeseen perusteellisemmin. Reitinsuunnittelutyöryhmän vastuulla on suunnitella reitti siten, että  saavutamme yhteisesti asettamamme tavoitteet:

  • Käydä 79:n leveyspiirin pohjoispuolella
  • Huiputtaa saarten korkeimmat vuoret Newtontoppen ja Perriertoppen
  • Nähdä jääkarhu sen luonnollisessa elinympäristössään

Näistä tavoitteista jääkarhun näkeminen sopivan etäältä luonnollisessa ympäristössään on se haastavin, jäänallet kun ovat liikkuvaista sorttia.

Vaelluksen alku- ja päätepisteenä toimii Huippuvuorten pääkaupunki Longyearbyen. Ennakkotietojen mukaan muutaman tuhannen asukkaan kylässä vallitsee villin lännen tunnelma ja harvoja paikkoja, johon ei sovi aseen kanssa kävellä, on paikallinen rahalaitos. Täällä yövymme ennen ja jälkeen hiihdon yhden yön lakanoissa.

Suurin yksittäinen reittiimme vaikuttava muuttuva tekijä on Tempelfjordenin ja Billefjordenin jäätilanne, joka muuttunee myös retkemme aikana. Vasta paikan päällä selviää, miten paljon kevään tulo vaikuttaa taivallukseemme. Tätä varten olemme tarkastelleet useita reittivaihtoehtoja Lomonosovfonnalle pääsemiseksi ja Pyramidenista Longyearbyeniin. Heikko jäätilanne siirtäisi meno- ja paluureittejämme kohti itää ja vielä jäiden peitossa olevia lahdenpohjia.

Kun maastoon lähtö koittaa ja varusteet on tarkistettu, hyppäämme maastoajoneuvojen kyytiin, jotka vievät meidät hieman kauemmas Lonkusta Helvetiadaleniin.

Alkumatka

Tarkoituksena on hiihtää yli Tempelfjordenin Gipsdaleniin, josta edelleen Nemtinowfjelletin itäpuolta Lomonosovfonnalle (valtava jäätikkö) ja Stongan ja Passhettanin ohi kohti Newtontoppenia – saaren korkeinta huippua (1717m).

Reitti keskivaiheet

Newtontoppenilta suksimme Veteranen jäätikön kautta Gallerbreenilta Trygvebreenille jolloin olemmekin aivan Perriertoppenin hartioiden suojissa. Tälläkin huipulla olisi tarkoitus käydä. Kiipeäminen menee jo jonkin verran Newtonin huiputusta haastavammaksi, mutta silti ollaan kaukana pystysuorien jääseinämien teknisestä kiipeilystä. Hakut, raudat ja köydet ovat kuitenkin käytössä. Trygvebreenilta laskettelemme kohti Wijdefjordenin eteläistä osaa – Austfjordenia, jonka rantaa pitkin kohti etelää. Austfjorden on aiempien reissujen kokemusten mukaan luultavimmin hyvin jäässä. Trikolorfjelletin länsipuolta taas ylös noin 500m korkeuteen ja Horbyedalenin alamäkiajojen aika on käsillä. Havainnot Billefjordenin jäätilanteesta tehdään ja loppureissun reittisuunnitelmat ovat mielessä. Mutta ei vielä, käydään ensin kääntymässä hylätyssä kaivoskaupungissa Pyramidenissa.

Reitin loppu

Mikäli mahdollista, liikumme Billefjordenin rantoja (kapp Ekholm) kohdaten Gipsdalenin samassa paikassa, josta lähdimme alkureissusta ylöspäin kohti jäätikköä. Tempelfjordenin ylitys ja viimeinen voimainponnistus Longyearbyeniin.

Aikalaskelmia on tehty eri etappien välille, mutta sääolosuhteiden muuttuessa voivat muuttua myös suunnitelmamme. Myrskyssä nollanäkyvyydellä hiihtämisen sijaan saattaa olla fiksumpaa kuivatella varusteita ja levätä. Suunnittelemme miten hyvin tahansa asiat etukäteen, riippuvat ratkaisumme tilanteesta ja maastosta.

Mainokset

2 thoughts on “Reittisuunnitelma

  1. Päivitysilmoitus: Reittisuunnitelma julkaistu « Huippuvuoret 2013

  2. Terveiset Jounille avantouimareilta Palmahovista, tänään keskusteltiin sun matkasta. Terveiset kaikille matkalaisille ja lycka till muistakaa uida aina kun voi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s