Huippuvuoret 2013

Retkikunta Longyearbyen – Perriertoppen – Newtontoppen – Longyearbyen


2 kommenttia

Perillä

loppukuva

Ansaitulla oluella.

Mainokset


Jätä kommentti

Keskiviikkona 17.4.

Tänään oli aika nopea päivä. Viitisen tuntia hiihdettiin ja nyt on vain pidetty leiriä Longyearbyenin kaupungin valojen kajastaessa horisontissa. Joen toisella puolella näkyy hiilikaivoksia, autotie ja autoja! Vähitellen aletaan siis siirtyä sivistyksen pariin.

Päivi haasteli vastaan ajaneiden moottorikelkkailijoiden kanssa ja kuuli, että he ovat matkalla katsomaan jääkarhuemoa ja pentuja, jotka oli nähty Temppelbyenissä, josta lähdimme vasta pari päivää sitten. Kauhean kauas ei siis sekään tavoite meiltä jäänyt.

Aamulla on aikainen lähtö ja hiihdetään vielä pari legiä Longyearbyeniin. On hyvä olla siellä ajoissa, jotta keretään välpätä kaikki tavarat aamuyöstä lähtevälle lennolle valmiiksi. Illaksi on varattuna ravintola, että saadaan reissu kaadettua kunnolla.

Nyt nautitaan yöttömästä yöstä!


Jätä kommentti

Tiistaina 16.4.

Enää 30 km jäljellä Longyearbyeniin. Pidetään vielä huomisiltana leiriä ja jätetään muutama legi viimeiselle päivälle. Nyt ollaan jo samalla uralla kuin lähtiessä, mutta silloin ei tuiskussa ja pyryssä nähnyt, että ura onkin noin 20-30 m leveä kelkkaura. Jatkuvasti kulkee kelkkasafareita ja koiravaljakoita samalla reitillä. Lisäksi nähtiin yksi kesämökki kissan kyydissä. Kahden saksalaisen hiihtäjän kanssa vaihdettiin kuulumisia.

Vieläkin on nähty paljon hylkeitä ja jääkarhun jälkiä, mikä on yllättävää moottorikelkkatrafiikista huolimatta. Sää on pysytellyt aurinkoisena ja lämpimänä (-10).

Ruokavarannoissa on siirrytty vaihdanta-talouteen, kun telttakunnilla tulee puutetta eri asioista. Kaakaojauhetta voita ja näkkäriä vastaan ja sitä rataa. Pyramidenista mukaan otetuista 3 oluesta korkataan viimeinen tänä iltana.

Retkikunnalla kaikki hyvin.


Jätä kommentti

Sunnuntaina 14.4.

Aamulla otettiin alkuun pieni nousu ja leppoisa lasku. Koko päivän hiihtely oli helppoa ja mukavaa.

Moottorikelkkoja on tullut vastaan paljon, ja isoja ryhmiä, ja sama varmaan jatkuu Longyearbyeniin asti. Vaiskan kokemuksen perusteella siis turismi on lisääntynyt huimasti.

Aamulla on iso nousu edessä, joten tämän iltaiset syntymäpäiväjuhlat ei saa venyä liiaksi, vaikka ilmapallot onkin jo puhallettu ja tunnelma on teltan katossa!

Enää 4 yötä jäljellä, joten tuntuu, että loppu jo häämöttää.

Retkikunnalla kaikki hyvin.


Jätä kommentti

Lauantaina 13.4.

Eilen vedettiin tiukka repäisy, 9 legiä, jotta päästiin Pyramideniin, vanhaan kaivoskylään. Perillä suunnattiin suoraan paikalliseen kuppilaan, jossa nautittiin paljon borsch-keittoa ja olutta. Sen verran tehtiin tuttavuutta paikallisen Vladimirin kanssa, että hän lupasi esitellä meille kylää seuraavana aamuna.

Tänä aamuna siis kiertelimme puolillepäivin Pyramidenin kylää, jossa on tällä hetkellä 6 vakituista asukasta. Hylätyt uimahallit ja muut autioituneet kylän tilat olivat vaikuttavaa katseltavaa. Opastuskierroksen jälkeen jatkoimme vielä matkaa eteenpäin 5 legin verran.

Nyt yövytään hienolla näköalapaikalla. Toiveet jääkarhun näkemisestä alkavat olla vähissä. Tosin päivää ennenkuin saavuimme Pyramideniin, siellä oli nähty karhuemo kahden pennun kanssa. Erämaafiilis on vähän karissut, kun välillä kuulee jopa moottorikelkan hurinaa.

Tästä jatketaan vain Longyearbyeniä kohti, jotta ennätetään kotilennolle. Kunhan säät säilyvät hyvänä, ei pitäisi tulla liian kiire.

Retkikunnalla kaikki hyvin.


Jätä kommentti

Torstaina 11.4.

Aurinko paistoi tänään koko päivän, lämpötila kävi korkeimmillaan jopa -9 asteessa, mikä lämmitti mukavasti. Auringonpaistetta riittää, sillä aurinko nousee aamulla klo 3:30 ja laskee klo 22:30.

Nyt ei voi enää sanoa, ettei olisi nähty jälkeäkään nalleista, sillä tänään nähtiin yhdet jääkarhun jäljet. Lisäksi erehdyttiin heti aamulla luulemaan yhtä yksinäistä hiihtäjää karhuksi, onneksi ei sentään lähestytty pyssy kourassa. Lisäksi vuonossa havaittiin tänään paljon lintuja, yksi naali ja paljon hylkeitä siellä täällä.

Vuonoon laskeutuvat kymmenmetriset jäätiköiden reunat ovat upean sinisiä auringonpaisteessa. Illalla tuli yllätys, kun kattilassa sulatettu lumi olikin ihan suolaista. Piti lähteä lumenhaku matkalle kaummas rannan suuntaan.

Reittisuunnitelma on vähän muuttunut, mutta Pyramidenia kohti edelleen jatketaan. Tänään matka luisti nopeasti tasaista vuonon jäätä pitkin, keskinopeus n. 3 km/h. Jos kaikki menee hyvin, niin huomisiltana tullaan jo Pyramidenille.

Retkikunnalla kaikki hyvin.


2 kommenttia

Keskiviikkona 10.4.

Päästiin jäätiköltä alas ja nyt luvassa yöpyminen vuonon jäällä. Jäätiköltä laskeutuminen osoittautui haastavaksi, kun loppui lumi kesken. Loppumatkaksi piti vaihtaa sukset jäähakkuihin ja välillä piti jopa kannella ahkioita. Loppupäivä olikin sitten leppoisaa vuonon jäällä hiihtelyä.

Karhuväijyt on jatkuvasti päällä, mutta yhtäkään nallea ei ole vielä tullut vastaan. Väijyjä jatketaan öisinkin 2 tunnin vuoroissa telttakunta kerrallaan.

Tänään oli kaunis päivä, aurinko pilkisteli kuulaan pilviverhon takaa ja lämpötila kipusi välillä jopa trooppiseen -13 asteeseen.

Ahkiot alkaa onneksi olla jo kevyempiä kuin alkumatkasta.

Retkikunnalla kaikki hyvin.