Huippuvuoret 2013

Retkikunta Longyearbyen – Perriertoppen – Newtontoppen – Longyearbyen

Monot kuivaksi

6 kommenttia

Nyt kun varusteet alkavat olla hankittuna ja sisäänajettuna, jää aikaa myös kaikenlaiseen hienosäätöön, joka ei ole missään nimessä kriittistä reissun kannalta, vaan lähinnä itseämme viihdyttävää näpräämistä ja neppailua. Tässä esimerkki yhdestä iltapuhteesta.

Kolmisen viikkoa kun hikoillaan varusteisiin, ne alkavat aamuisin muistuttaa jääkalikoita. Erityisen miellyttävää on kiskoa jäätyneet monot jalkaan aamu toisensa jälkeen. Toki telttapuuhissa pyritään jatkuvasti kuivattelemaan varusteita, mutta lopputulos varsinkin monojen osalta jää usein heikohkoksi. Ilma ei nääs tahdo vapaasti kiertää kengän kärkeen saakka ja kosteus jää tossun sisälle vain jäätyäkseen yöllä. Onhan se nyt kumma jos homo sapiens on kävellyt kuun pinnalla ja retkikunnalla on matkassa miniläppäri yhteydenpitoa varten, mutta menoja emme saisi kuivaksi.

Ratkaisua haettiin siitä lähtökohdasta, että lämmintä ja kuivaa ilmaa on teltassa riittävästi – tämä täytyisi saada johdetuksi syvälle tossun perukoille asti, jotta kostea ilma työntyy ulos. Kaupasta siis 1 watin tuuletin ja loput kilkkeet erilaisista kotitaloustarvikkeista improvisoiden. Tuulettimen lisäksi tarvittiin kaksi tiivistettä, neljä ruuvia, muovipullon kaula, pesukoneen taipuisa poistoputki, 3 sormiparistoa paristokoteloineen, varustehaka, narua, mono ja tottakai roudarinteippiä.

Kuvien mukainen vempain syntyi Hervannassa tammikuun lopulla, seuraavaksi tekele alistetaan muun retkikunnan kriittisen arvostelun ja luultavasti hillittömän naurun kohteeksi. Ehkä sitten pikkuhiljaa syntyykin jo lähes hyödyllinen ratkaisu. Puolivalmiita virityksiä ei reissuun kannata ottaa.

ImageImageImageImage

Mainokset

6 thoughts on “Monot kuivaksi

  1. Saa käyttää, mut ei ol pakko?

  2. Mikäli tämä Hervannan testilaboratoriosta valmistunut hieno vempain lähtee matkaan, on teltan ovella lainaajia jonoksi asti. Otettava mukaan lahjonnassa hyödyllisiä nesteitä.

  3. ”Ei mikään oo niin viisas kuin insinööri, on täydellisiä joka nippeli ja rööri”

  4. Olipa kenttäoloissaki miälevikaset värkit. Kyllä nää 2, tai evo-versio, lähtee reissuun.

  5. Mielenkiintoinen kuiviri, heittäkääs tarkempia testikokemuksia ilmoille. Yksi hyvä keino kuivattaa monoja on tunkea niihin kiehuvaa vettä täynnä olevat pienet (0,4l) nalgene pullot.

  6. Matias, sama kävi mielessä. Myös kuumien kivien (grammarin kauhu) käyttöä ehdotettiin. Testilabra pyrki nimenomaan sellaiseen ratkaisuun, jossa laitetaan ilma kiertämään, luottamatta pelkän lämmön ja paine-eron ilmaa liikuttamaan vaikutukseen. Tällaisen häristimen kanssa ollaan valitettavasti riippuvaisia sähköntuotannosta. Noheva näplääjä voi tuulettimen tiedoista laskea tarvittavan energian määrän, ei tarvii ees integroida.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s